شتابدهنده کارا میخواهد اکوسیستم استارتاپی سلامت را بزرگ کند
علیرضا بحرینیان در گفتوگو با مدتورپرس تاکید کرد
علیرضا بحرینیان مدیر امور شتابدهی شتابدهنده سلامت الکترونیک کارا، در رشته مهندسی عمران تحصیل کرده و در حوزه عمران و کنترل پروژه هم مدتی در کارگاههای عمرانی فعالیت داشته است. بعد از آن وارد حوزه کارآفرینی میشود و در باشگاه کارآفرینی تیوان به عنوان مدیر داخلی مشغول به فعالیت میشود و پس از آن به شتابدهنده کارا میپیوندد. با او هم صحبت شدیم تا در مورد فعالیتهای شتابدهنده کارا در حوزه سلامت الکترونیک بیشتر بدانیم.
شتادهنده کارا از چه زمانی شکل گرفته و فعالیت خود را شروع کرده است؟
شتابدهنده کارا در اواخر سال۹۶ کار خود را آغاز کرده است و از مرداد ماه امسال در کارخانه نوآوری مستقر است. در حال حاضر ۱۹ تیم در دورهها و فیلدهای مختلف سلامت الکترونیک در آن فعالیت میکنند. حوزه سلامت الکترونیک گسترده است و ما حوزههای مختلف آن را پوشش میدهیم. به عنوان مثال استارتاپ لایف اند می در حوزه ژنتیک و تحلیل دادههای ژنتیک برای سبک بهتر زندگی افراد فعالیت میکند، استارتاپ دانو در حوزه تحلیل دادههای ژنتیکی برای پیشبینی احتمال ابتلا به بیماریهای سرطانی عمل میکند، استارتاپ فیت شیپ در حوزه سبک زندگی با توجه با دادههای ظاهری از جمله قد و وزن پیشنهادهای ورزشی و تغذیه ای به افراد میدهد، استارتاپ آوید در حوزه آموزش برای فارغالتحصیلان علوم پزشکی و علاقهمندان به این حوزه فعالیت میکند، استارتاپ مکسا هم خدمات مارکت پلیس به بخش لوازم آرایشی و بهداشتی داروخانهها ارائه میدهد و یا استارتاپ زیک که براساس بر چسب محصولات خوراکی ارزش غذایی آنها را اعلام و مقایسهای بین محصولات انجام میدهد.
استارتاپها به طور کل کلی در شتابدهنده کارا چه مراحلی را باید طی کنند؟
در مرحله پیش شتابدهی به طراحی محصول، بررسی رقبا، تدوین بیزینس پلن و مشخص کردن مزیت رقابتی و استراتژی مارکتینگ مشغول هستند. بعد وارد مرحله شتابدهی میشوند محصول اولیه خود را ایجاد میکنند و به صورت محدود وارد بازار میشوند و کاربر اولیه جذب میکنند و ایراد خود را برطرف میکنند و مطابق با نیازهای بازار طراحی دوبارهای بر روی ممحصول صورت میگیرد و در نهایت وارد بازار میشود. در دوران پسا شتابدهی ما همچنان کنار تیمها برای جذب سرمایه حضور داریم. در حال حاضر ۳ تیم وارد بازار شدهاند، ۷ تیم در مرحله پیش شتابدهی و ۹ و تیم در مرحله شتابدهی قرار دارند.
استارتاپهای موفق حوزه سلامتچه تفاوتهایی میان شتابدهندههای حوزه سلامت با سایر حوزهها وجود دارد؟
به صورت کلی فلسفه تشکیل شتابدهندههای تخصصی بر این اساس است که فردی که در حوزهای تخصص دارد و بازار و چالشها و ایدههای آن حوزه را به خوبی میشناسد بتواند تیمها را هدایت و تجربیات خود را منتقل و در زمینه جذب اسمارت مانی با توجه به شبکه ارتباطی که دارد به تیمها کمک کند. در مورد شتابدهنده کارا نیز همین طور است چراکه مدیرعامل این شتابدهنده آقای دکتر عبداللهی هستند که سوابقی چون مدیرکل سابق اداره نظارت و ارزیابی دارو و مواد مخدر سازمان غذا دارو، مدیرکل سابق فناوری اطلاعات و سامانههای سلامت سازمان غذا دارو، مدیرکل سابق شرکت داروسازی عبیدی، هیئت علمی گروه اقتصاد مدیریت دانشکده داروسازی دانشگاه تهران و مدیر مرکز رشد فناوری سلامت دانشگاه تهران را در کارنامه خود دارند. این تجربه در دولت و صنعت باعث شده است به خوبی با چالشهای حوزه سلامت اعم از چالشهای حقوقی و اقتصادی و غیره آشنایی داشته باشند. بر همین اساس به خوبی میتوانند از این نظر به تیمها مشاوره بدهند.
چه معیارهایی برای جذب استارتاپها در شتابدهنده کارا دارید؟
الزامی وجود ندارد که افرادی در حوزه استارتاپهای سلامت فعالیت میکنند تخصصی در این حوزه داشته باشند. اما اکثرا تیمها سابقهای در حوزه کسب وکار داشتهاند. از طرف دیگر علاوه بر اینکه کارا به ایدهها فرصت شکوفایی میدهد گاهی اوقات به صورت معکوس عمل میکند و بر روی تیمها سرمایهگذاری میکند. به این ترتیب که نیازی را در صنعت شناسایی میکند و در جهت پاسخگویی به آن نیاز استارتاپ و تیمی را شکل میدهد تا به آن نیاز پاسخ داده شود.
به صورت کلی چه نوع حمایتهایی از سوی شتابدهنده کارا از استارتاپهای حوزه سلامت الکترونیک صورت میگیرد؟
اول اینکه در مراحل مختلف بر روی استارتاپ سرمایه گذاری صورت میگیرد و به ازای آن درصد مشخصی از سهام دریافت میشود. علاوه بر این در اختیار گذاشتن فضای کار مجهز که تیمها در آن مستقر میشوند یکی دیگر از خدمات ماست. خدمات مشاوره و منتورینگ در حوزههای مختلف مارکتینگ، سازمانی و حقوقی و غیره نیز در اختیار استارتاپها قرار میگیرد.
حوزه امنیت غذایی حوزهای است که من جای آن را در اکوسیستم سلامت خالی میبینم و هنوز استارتاپی به صورت جدی وارد این حوزه نشده است. امنیت غذایی حوزههایی همچون دسترسی به موقع غذا، جبران کمبود غذا و بهداشت غذا را شامل میشود.
به طور متوسط در مرحله بذری چقدر سرمایه از طرف شتابدهنده کارا در اختیار استارتاپها قرار میگیرد؟
حجم سرمایهگذاری بستگی به ایده، نوع فعالیت، تیم، طراحی محصول و بازاری که استارتاپ وارد آن میشود دارد و طبق بررسی شرایط در حد شتابدهی سرمایه به تیمها تعلق میگیرد. معمولا سقف سرمایهگذاری در مرحله شتابدهی حدود ۱۰۰ میلیون است و در مرحله بعد از شتابدهی اگر تیمها تمایل داشته باشند همچنان در شتابدهنده بمانند امکان سرمایهگذاری در مبالغ بیشتر از ۵۰۰ میلیون تومان هم وجود دارد.
در این مدت که در حوزه سلامت فعالیت دارید به طور کلی استقبال تیمها برای ورود به بازار سلامت را چطور دیدید؟
به صورت کلی بعد از راهاندازی کارا از آنجایی که جز اولین شتابدهندههای تخصصی این حوزه بودیم به سرعت افرادی که در این حوزه فعالیت میکردند ما را شناختند و به ما مراجعه کردند. این حوزه بسیار متنوع است و حوزههایی وجود دارد که هنوز استارتاپی وارد آن نشده است و از این جهت ما سعی میکنیم به دانشجویان این حوزه با برگزاری استارتاپ ویکندها نسبت به ظرفیتهایی که وجود دارد اطلاع رسانی انجام دهیم و افراد مطلع کنیم که اگر ایده ای داشته باشند ما از آنها حمایت میکنیم.
مطالب مرتبط:
- شتابدهنده هوشمند سلامت در مرحله بذری ۵۰ میلیون به استارتاپها کمک میکند
- از تیمسازی تا صادرات، در ناحیه نوآوری شریف!
به صورت کلی چه تعداد درخواست و ایده را تا کنون بررسی کردید؟
از ابتدا تا کنون حدود ۱۳۰ درخواست وجود داشته که البته برخی در فیلد فعالیت ما یا مورد قبول نبودند و در نهایت این ۱۹ تیم وارد دوره شتابدهی شدهاند.
چه ظرفیتهایی را شناسایی کردهاید و جای چه پلتفرمهایی را در اکوسیستم استارتاپهای سلامت خالی میبینید؟
حوزه امنیت غذایی حوزهای است که من جای آن را در اکوسیستم سلامت خالی میبینم و هنوز استارتاپی به صورت جدی وارد این حوزه نشده است. امنیت غذایی حوزههایی همچون دسترسی به موقع غذا، جبران کمبود غذا و بهداشت غذا را شامل میشود. همچنین موضوع بهداشت نیز از جمله حوزههایی است که جای کار دارد.
به نظر شما چه مشکلات و موانعی بر سر راه توسعه استارتاپهای سلامت وجود دارد؟
به طور کلی اکوسیستم کارآفرینی در حوزه سلامت با مشکلاتی روبرو است. یکی از این مشکلات این است که هیچ سازمانی وجود ندارد که مجوزهای لازم را به تیمها اعطا کند. از آنجایی که استارتاپهای سلامت به صورت تخصصی کار میکنند برای اینکه اعتباری داشته باشند نیاز به مجوز دارند. ولی هنوز چنین ساختاری به وجود نیامده است. استارتاپهای حوزه سلامت در مقایسه با سایر حوزهها هنوز موفق نشدهاند سهم بازار خوبی را به دست بیاورند.
حجم سرمایهگذاری بستگی به ایده، نوع فعالیت، تیم، طراحی محصول و بازاری که استارتاپ وارد آن میشود دارد و طبق بررسی شرایط در حد شتابدهی سرمایه به تیمها تعلق میگیرد. معمولا سقف سرمایهگذاری در مرحله شتابدهی حدود ۱۰۰ میلیون است و در مرحله بعد از شتابدهی اگر تیمها تمایل داشته باشند همچنان در شتابدهنده بمانند امکان سرمایهگذاری در مبالغ بیشتر از ۵۰۰ میلیون تومان هم وجود دارد.
به نظر شما چطور میشود جامعه پزشکی را بیشتر با اکوسیستم استارتاپهای سلامت درگیر کرد؟
به نظر من جامعه پزشکی در این حوزه نقش کاربر را دارد و پزششکان مانند کاربران باید به استارتاپها اعتماد کنند و متوجه شوند که همراهی آنها با ایدههای استارتاپی کیفیت خدمات آنها را بالاتر میبرد.
آزاده خیرآبادی
استارتا پ های سلامت ایران غیر از شتابدهنده کاراهلث چه جای دیگری برای رشد دارند