هوش مصنوعی بیمارستانها را تغییر خواهد داد؟
بیمارستانها باید به جنون این روزهای هوش مصنوعی نزدیک شوند و تحول دیجیتال را رقم بزنند
بیل فرا، مدیر و رئیس هوش مصنوعی در شرکت دیلویت (Deloitte) که یکی از معتبرترین شرکتهای تحقیقاتی و آیندهپژوهی دنیاست میگوید که جنون هوش مصنوعی مولد (Generative AI) فرصتهای باورنکردنی و امیدوارکنندهای را برای سیستمهای سلامت در پی خواهد داشت. او خاطرنشان کرده که برای موفقیت بیمارستانها در عصر هوش مصنوعی مولد، باید معیارهای مناسبی را برای انجام و ردیابی پروژههای پایلوت خود در این زمینه و در همان مراحل اولیه ایجاد کنند تا بتوانند به سرعت تصمیم بگیرند که باید کدام پروژهها را ادامه دهند و بزرگ کنند و یا اینکه از کدام یک زودتر دست بکشند و متوقفشان کنند.
صنعت سلامت آمریکا هم در برابر نوآوری مقاومت دارد!
درست مانند گرفتاری که در ایران هم در اکوسیستم سلامت به آن دچاریم بخش مراقبتهای بهداشتی در آمریکا از لحاظ تاریخی در زمینه تحول دیجیتال از سایر صنایع عقب مانده است. بسیاری از آمریکاییها مایلند همان تجارب دیجیتالی راحت و شخصیشدهای را داشته باشند که برای نیازهای بانکی، خردهفروشی و سفر و گردشگری خود به آن عادت کردهاند. خدماتی که در حوزههایی چون تجارت الکترونیک، فینتک و بسیاری از بازارهای دیگر تحت عنوان تحول دیجیتال دگرگونیهای بزرگی ایجاد کردهاند. اما به نظر میرسد در آمریکا هم صنعت سلامت در برابر تغییر مقاومت دارد و هنوز قادر به ارائه چنین تجربیات یکپارچه دیجیتالی نشده است.
به نظر میرسد بحث تحول دیجیتال در صنعت سلامت و مراقبتهای بهداشتی متفاوت از سایر صنایع بوده است. بیل فرا در اینخصوص اعتقاد دارد: «در سالهای اخیر بیشتر صنایع از آنالوگ به دیجیتال تبدیل شدهاند. اما در حوزه سلامت احساس میکنم که فقط از آنالوگ به الکترونیکی رفتیم و اکنون تازه داریم به دیجیتال می رسیم. ما فقط آنالوگ را برداشتیم و آن را در قالب الکترونیکی قرار دادیم و در واقع چیزی را دیجیتالی نکردیم. به همین دلیل است که ما دستاوردهایی را که در سایر صنایع دیدهایم در مراقبتهای بهداشتی ندیدهایم. زیرا ما به سادگی فرآیندهای آنالوگ را انتخاب کرده و آنها را الکترونیکی کردیم بدون اینکه تحول دیجیتالی را در صنعت سلامت رقم بزنیم.»
هوش مصنوعی و یک تحول دیجیتال بزرگ
اما به نظر میرسد اکنون که جنون هوش مصنوعی مولد همه جا را فراگرفته، بخش مراقبت های بهداشتی و صنعت سلامت هم بتواند «در نهایت وارد عصر بهکارگیری روشهای دیجیتالی کار شود.» از نظر او، ارائهدهندگان خدمات مراقبتهای بهداشتی مانند بیمارستانها و کلینیکها باید در اسرع وقت از ظرفیتهای هوش مصنوعی مولد استفاده کنند. او اعتقاد دارد هوش مصنوعی مولد به طور اساسی شیوه و عملکرد صنعت مراقبتهای بهداشتی را تغییر خواهد داد. فرا میگوید: «بازیگران صنعت سلامت باید از هم اکنون دست به کار شوند و زمان بیشتری را صرف ایجاد ساختارهایی برای پروژههای پایلوت هوش مصنوعی خود کنند.»
ولی قبل از اینکه ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی یک پایلوت هوش مصنوعی را راه اندازی کنند، بسیار مهم است که تعیین کنند چه معیارهایی را باید ردیابی کنند. در حالی که بسیاری از سیستمهای بهداشتی و سلامت واقعاً این کار را انجام نمیدهند. با ایجاد معیارهای مناسب در همان ابتدای راهاندازی پروژههای هوش مصنوعی، اگر معیارها نشان دهند که ابزار هوش مصنوعی ارزش استفاده را ندارد، ارائهدهنده میتواند به سرعت آن پروژه را حذف کنند.
بیل فرا مدیر و رئیس هوش مصنوعی در شرکت دیلویت (Deloitte):
«در سالهای اخیر بیشتر صنایع از آنالوگ به دیجیتال تبدیل شدهاند. اما در حوزه سلامت احساس میکنم که فقط از آنالوگ به الکترونیکی رفتیم و اکنون تازه داریم به دیجیتال می رسیم. ما فقط آنالوگ را برداشتیم و آن را در قالب الکترونیکی قرار دادیم و در واقع چیزی را دیجیتالی نکردیم. به همین دلیل است که ما دستاوردهایی را که در سایر صنایع دیدهایم در مراقبتهای بهداشتی ندیدهایم. زیرا ما به سادگی فرآیندهای آنالوگ را انتخاب کرده و آنها را الکترونیکی کردیم بدون اینکه تحول دیجیتالی را در صنعت سلامت رقم بزنیم.»
استفاده از هوش مصنوعی مولد در صنعت سلامت و مراقبتهای بهداشتی هنوز بسیار نوپا است و کارهای تکراری زیادی وجود دارد که باید انجام شود، بنابراین بیمارستانها نباید از لغو پروژهای که بازده سرمایهگذاری به همراه ندارد احساس شرمندگی کنند. اما چیزی که مهم است اینکه آینده بیمارستانها در پیوند هوش مصنوعی و البته توسعه صنعت مراقبتهای خانگی و فعالیت بیشتر کسبوکارها و استارتاپهای مرتبط با آن دگرگون خواهد شد. برنده نهایی کسی است که از همین امروز روی این حوزهها تمرکز و سرمایهگذاری درست داشته باشد.