۱۲۳ کرونا پیشقدم در ارائه خدمات به سالمندان در قرنطینه
گفتوگو با دکتر فرج حسینیان معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی
شیوع ویروس کرونا در کشور باعث شده است که ارگانها و نهادهای مختلف به فکر ارائه خدمات متفاوت و متنوع برای مردم باشند تا این شرایط برای همه راحتتر بگذرد. در این میان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی خدمات مختلفی را اعم از انواع روانشناسی، ارائه خدمات بالینی به پزشکی به سالمندان و… را در قالب سایتی بهنام ۱۲۳ کرونا ارائه داده است. دکتر فرج حسینیان معاون پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی از این طرح بیشتر میگوید.
آقای دکتر، جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی در راستا کمک به مردم در شرایط فعلی خدماتی را ارائه داده است. برایمان از این خدمات بگویید.
در راستای مسئولیت اجتماعی که بر عهده همه ارگانهای بهخصوص دانشگاههای علومپزشکی است، از اواخر اسفند چند پروژه مرتبط با کرونا را در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی شروع کردیم. یکی از این پروژهها مشاورههای روانشناسی است که برای آن یک شماره تماس ۵ رقمی را اعلام کردیم.
افرادی که در چند موضوع در دوران شیوع ویروس کرونا، میتوانند بهصورت رایگان با این خط تماس بگیرند و از خدمات روانشناسان مجموعه استفاده کنند. روانشناسی در حوزههای اضطراب و استرس دوران کرونا، حوزه کودک و مشکلات زناشویی ارائه میشود.
اضطراب و استرس دوران کرونا؛ افراد بسیاری در دوران کرونا با برای ترس از این بیماری دچار استرسهای شدید شدند که این اضطرابها تا حد زیادی با مشاوره برطرف خواهد شد.
حوزه کودک: در این دوران مدارس و مهد کودکها تعطیل شدند و بچهها حتی نمیتوانستند از منزل خارج شوند. در این زمان یک ارتباط جدیدی بین والدین و کودکان برقرار شد اینگونه که آنها ۲۴ ساعته در کنار یکدیگر بودند. بسیاری از والدین در این دوران دچار مشکل شدند و نمیتوانستند این شرایط را مدیریت کنند. والدین میتوانند برای برطرف کردن این مشکلات با مشاورههای این بخش تماس بگیرند.
با لینکدین مدتورپرس همراه شوید
مشکلات زناشویی: در این دوران بهدلیل آنکه زن و شوهر بهصورت مداوم در خانه و کنار یکدیگر هستند، میزان تنشها افزایش پیدا کرده است. در این بخش هم مشاورههایی به زوجین ارائه خواهد شد.
پروژه بعدی، راهاندازی سایت ۱۲۳ کرونا است. بسیاری از افراد درصدد این هستند که بهصورت روزانه برای آنکه بدانند به ویروس کرونا مبتلا هستند یا نه، سلامتی خود را چک کنند. همچنین افرادی هستند که نمیخواهند در بیمارستان بستری شوند و باید در خانه قرنطینه شوند اما نمیدانند چه کارهایی را باید انجام دهند. در این سایت چکلیستهای مرتبط با موضوع را بهصورت رایگان در اختیار افراد قرار دادیم. افراد میتوانند در طی روز چکلیست را مرور کرده و کارهایی را که باید در قرنطینه برای بهبود انجام دهند را تیک بزنند. اگر فرد مبتلا دقیقا نداند چه کاری باید انجام دهد و یا اگر برنامه مرتبی نداشته باشد، قطعا دچار مشکل خواهد شد.
پروژه دیگر مجموعه، درخصوص سالمندان است. در این بخش مشاورههای رایگان پزشکی، روحیهبخشی، ورزشی و… ارائه میدهد. در این دوران بهدلیل قرنطینه مردم نمیتوانند با یکدیگر در رفتوآمد باشند که باعث شه سالمندان تنها بمانند و حتی فرزندانشان هم نمیتوانند به دیدار آنها بروند. این موضوع باعث ایجاد مشکلاتی برای سالمندان شده است. بنابراین فعالیتهای بسیار ویژهای را برای سالمندان مانند مشاورههای رایگان پزشکی، روانشناسی، حوزه دارو و… درنظر گرفته شد و اکنون در حال اجرا است.
پروژه آخر هم در ارتباط با تولید محصولات است. محصولاتی مانند شیلد، ماسک، اسپری ضدعفونی کننده و… بهصورت جهادی تولید کرده و با قیمتهای تولید شده برای ارگانها یا سازمانهایی که در این دوران هم باید به فعالیت خودشان ادامه میدادند، توزیع کردیم.
ارائه این خدمات بهغیر از پروژه تولید محصولات، برای همه افراد رایگان است.
گستردگی و فعالیت این پروژهها در آینده چگونه خواهد بود، آیا قصد دارید قسمتهای دیگری را هم به آنها اضافه کنید؟
در حال حاضر قصد نداریم برنامه و پروژه جدیدی را اضافه کنیم. اما باز هم به این موضوع که آیا ایده جدیدی وجود دارد یا خیر، بستگی دارد. البته ناگفته نماند که ایده جدیدی را یکی از استارتاپها در حوزه محیطزیست ارائه کرده است که همکاریهایی را با آنها آغاز کردهایم.
این استارتاپ با نام زیست اپ است که در حوزه جمعآوری پسماندهای خانگی فعالیت میکند. درواقع اکنون در راستای تقویت و حمایت از آنها در بخش جمعآوری پسماند هم فعالیتهایی را شروع کردهایم.
برنامهریزی ما برای این پروژه تا شهریورماه سال جاری است و ادامه دادن آن بستگی به شرایط شیوع ویروس و نیازمندیهای مردم دارد.
این پروژهها در قالب تیمهای استارتاپی در حال انجام است؟
پایه و اساس این پروژهها در مجموعه جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی داشتیم و چندان در قالب استارتاپی فعالیت نکردیم. در کل میتوان گفت بخشهایی از فعالیتها مانند قسمتهایی از پروژه سالمندان برعهده استارتاپهایی بود در مرکز رشد و شکوفایی مجموعه بودند. اما درکل بهدلیل آنکه این پروژه باید به سرعت به نتیجه میرسید باید عملیاتیتر کار میکردیم که این کمی خارج از روند و فعالیت استارتاپها است.
البته ما در این مرکز آمادگی این را داریم تا از استارتاپهایی که حاضر به فعالیت در این پروژهها هستند، حمایت کنیم. حمایتهایی همچون، مکان یا مجوز، درواقع حمایتهایی غیر از حمایتهای مالی.
در بین پروژههای مطرح شده، پروژه سایت ۱۲۳ کرونا با استقبال بسیاری هم از سوی ارگانهای مختلف و هم مردم مواجه شده است. کمی بیشتر از این سایت و خدماتی که ارائه میدهد، بگویید.
همه فعالیتها و پروژههایی که مطرح شده، در شرکتها و مراکز مجزایی از سازمان ما هستند که باید یک محوریتی را داشته باشند. درواقع برای آنکه بتوانیم یک تمرکزی را در مرتبط با کرونا ایجاد کنیم، سایت ۱۲۳ کرونا تبدیل به مرکز و محور این ماجرا شد و همه این خدمات در این سایت ارائه شده است.
برای توسعه کمی و کیفی فعالیتتان نیازمند چه چیزی هستید؟
در شرایط فعلی نیاز اجتماعی به رعایت مردم وجود دارد. به این معنا که اگر مردم همکاری نکنند، این فعالیتها به نتیجه مطلوب نخواهد رسید. اما علاوهبر رعایت اجتماعی، باید حمایت سازمانی نیز وجود داشته باشد. مرکز جهاد دانشگاهی دانشگاه شهید بهشتی یک مرکز نیمه دولتی است و توان بسیاری برای گسترش این خدمات را نداریم. اگر حمایتهای وزارت بهداشت، سازمان بهزیستی و… داشته باشیم، امکان این وجود دارد که این خدمات هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی گسترش داده شود. همچنین اگر افراد خیری که خواهان ورود به این حوزه هستند اما نمیدانند از کجا باید شروع کنند، میتوانند به ما مراجعه کرده و کمک کنند تا این خدمات را گسترش دهیم.