کنسول بخریم یا PC؟ کدام به درد کارمان میخورد؟
همانطور که علاقمندان به موسیقی برای خرید هدفون سیمدار یا بدون سیم مردد هستند، بهنظر میرسد که گیمرها هم نمیتوانند بین کنسول و پیسی یکی را انتخاب کنند. چه بهصورت معمولی بازی کنید یا رقابتی، باید بین خرید رایانه شخصی (PC) و کنسول تصمیم بگیرید. اما انتخاب، آنقدرها هم که فکر میکنید ساده نیست، زیرا هر سیستم بازی مزایا و معایب خاص خود را دارد.
ما در این پست از زومیت، تفاوتهای عمده بین این دو پلتفرم و همچنین، مزایا و معایب هر کدام را بررسی میکنیم. احتمالا این مقایسهها به شما کمک میکند تا بتوانید تصمیم درستی بگیرید.
تفاوتهای عمده بین کنسول و پیسی چیست؟
واضحترین تفاوت بین رایانه شخصی و کنسول در سختافزار آن است. رایانههای شخصی طیف گستردهای از قطعات را دارند که اکثر آنها بهراحتی قابل ارتقا هستند؛ درحالیکه کنسولها معمولاً از قطعات ازپیشساختهشده، استفاده میکنند که قابل تغییر یا ارتقا نیستند. رایانههای شخصی معمولاً عملکرد بالاتری دارند، زیرا دارای کارت گرافیک قدرتمند، پردازندههای متعدد و حافظه دسترسی تصادفی اضافی (RAM) هستند.
کتابخانه بازی برای پلتفرمهای کنسول و پیسی نیز بهطور قابل توجهی متفاوت است. کنسولها اغلب دارای عناوین انحصاری هستند که در رایانه شخصی در دسترس نیست. اما در مقابل رایانههای شخصی معمولاً تنوع بیشتری در ژانرهای بازی دارند. بازیهای کنسولی بهدلیل سادگی و سهولت استفاده شناخته شده است، اما بازیهای رایانه شخصی، سفارشیسازیشدن و انعطافپذیری بیشتری دارند.
مزایای و معایب استفاده از پیسی برای گیمینگ
استفاده از پیسی برای بازی با مزایا و معایب زیر همراه است.
مزایای استفاده از پیسی برای گیمینگ
- سفارشیسازی: بسته بهنوع بازی، گیمرهای رایانه شخصی میتوانند سختافزار رایانه خود را برای افزایش کارایی یا کیفیت گرافیک، تغییر دهند. علاوهبر این، بسیاری از ژانرها، مانند بازیهای استراتژیک یا شبیهسازهای پرواز، بههیچ شکلی بر روی کنسولها موجود نیستند، اما بهدلیل ماهیت پلتفرمباز و سازگاری با لوازم جانبی ویژه، به وفور در رایانههای شخصی وجود دارند.
- مدینگ (Modding): ماهیت باز پلتفرم رایانههای شخصی، به گیمرها اجازه میدهد تا بازیهای موجود (که به آن «Modding» گفته میشود) را بدون ترس از عواقب شکایت ناشران بازی یا ارائهدهندگان خدمات مانند PlayStation Network یا Xbox Live تغییر دهند.
- گرافیک خوب: رایانههای شخصی بهدلیل سختافزار قویتر، اغلب میتوانند گرافیکهایی با وضوح بالاتر نسبت به کنسولها را ارائه دهند. بههمین دلیل بازیهایی که گرافیک بالایی دارند بر روی پیسی بهتر اجرا میشوند.
معایب استفاده از پیسی برای گیمینگ
- هزینه زیاد: اگرچه هزینههای کلی ممکن است در طول زمان کمتر شود، اما یک کامپیوتر بازی، بهدلیل سختافزار قویتر، هزینه بیشتری نسبت به قیمت کنسول بازی خواهد داشت. بسیاری از برندهای معروف، مانند Alienware، سیستمهای ازپیشساختهشده را ارائه میکنند، اما معمولاً بهدلیل قطعات سطح بالای مورد استفاده در فرآیند مونتاژ، قیمتهای بالاتری نسبت به کنسولهای مشابه دارند.
- پشتیبانی کم: فرض کنید هنگام بازی با رایانه شخصی مشکلی پیش بیاید. در این صورت، معمولاً پشتیبانی کمتری در مقایسه با کنسولهای محبوب خواهید داشت. سازندگان بزرگ کنسول مانند سونی یا مایکروسافت، خدمات مشتری و ضمانتنامههایی را برای هرگونه مشکل سختافزاری که ممکن است پس از خرید ایجاد شود، ارائه میکنند.
- مشکلات امنیتی: یکی دیگر از معایب بازیهای رایانهای، حساسیت آن به نرمافزارهای مخرب مانند ویروسها و بدافزارها است که میتوانند با کندکردن سرعت سیستم، در تجربه بازی اختلال ایجاد کنند. اما این مشکل در کنسولها وجود ندارد.
مزایای و معایب استفاده از کنسول برای گیمینگ
استفاده از کنسولهایی مانند پلی استیشن 5 با مزایا و معایب زیر همراه است.
مزایای استفاده از کنسول برای گیمینگ
- راهاندازی آسان: بازیهای کنسولی در مقایسه با رایانههای شخصی به حداقل تنظیمات نیاز دارند. تنها چیزی که نیاز دارید یک کابل HDMI، یک منبع تغذیه و یک اتصال اینترنتی امن (در صورت پخش آنلاین) است.
- راحتی بیشتر: کنترلرهای کنسول بهطور خاص برای راحتی بیشتر در حین بازی طراحی شدهاند. همچنین، با استفاده از کنسول میتوانید حتی با نشستن بر روی کاناپه بازی کنید؛ اما در مورد بازی با پیسی، باید پشت دستگاه بنشینید.
- ارتباطات اجتماعی: در کنسولها، ویژگیهایی مانند چت صوتی داخلی در سیستم عامل ادغام شده است. این بدان معناست که گیمرهای کنسول میتوانند بهراحتی و بدون نصب نرمافزار اضافی با دیگران ارتباط برقرار کنند.
معایب استفاده از کنسول برای گیمینگ
- مودینگ محدود: یکی از نقاط ضعف بازیهای کنسولی عدم وجود قابلیتهای مودینگ است؛ به این معنی که گیمرهایی که میخواهند محتوای عناوین خاصی مانند Grand Theft Auto V را سفارشی کنند، نمیتوانند این کار را انجام دهند.
- سفارشیسازی محدود: کنسولها گزینههای سفارشیسازی محدودی را در مقایسه با رایانهها دارند، زیرا سختافزار آنها ازپیشتعیینشده است و برخلاف کیس کامپیوتر، امکان تغییر دستی بر اساس ترجیحات شخصی وجود ندارد.
- عملکرد محدود: کنسولها مشخصات فنی پیشرفته رایانههای شخصی رده بالا را ندارند، بنابراین، برای اجرای عناوین AAA که سالانه منتشر میشوند مناسب نیستند. در نتیجه، چرخه توسعه این بازیها، اغلب شامل انتقال یک نسخه به چندین پلتفرم است که منجر به تاخیر در تاریخ انتشار میشود و در نهایت بازی با نرخ فریم پایینتر و وضوح پایینتر اجرا میشوند.
کنسول بخریم یا پی سی؟
بحث بین بازی با کنسول و پیسی چندین دهه است که ادامه دارد. بازیهای کنسولی بهدلیل سادگی و سهولت استفاده شناخته شدهاند، درحالیکه بازیهای رایانه شخصی سفارشیسازی و انعطافپذیری بیشتری دارند. برخی استدلال میکنند که بازیهای کنسول برای سختافزار خاص خود بهینه شدهاند، درحالیکه برخی دیگر تنظیمات گرافیکی و نرخ فریم بالاتری را که رایانههای شخصی میتوانند ارائه دهند، ترجیح میدهند. در نهایت، از نظر زومیت، انتخاب بین کنسول و بازی رایانه شخصی به ترجیحات شخصی و ویژگیهایی که بازیکن بهدنبال آن است، وابسته است.