اسمارت مدیکو دستیار هوشمند بیماران دیابتی
گفتوگو با مسعود طغیانی بنیانگذار اسمارت مدیکو
مسعود طغیانی متولد ۷۵ و در رشته مهندسی فیزیک در دانشگاه تهران تحصیل کرده است. او در سال ۹۷ یک استارتاپ حوزه سلامت را که دستیاری هوشمند برای بیماران دیابتی است، با نام اسمارت مدیکو راهاندازی کرده است. او درباره انگیزه راهاندازی اسمارت مدیکو میگوید: «تحصیلات ما در دانشگاه در حوزه هوش مصنوعی بود. ما در خانواده و جامعه با افرادی که مبتلا به بیماری دیابت هستند، مواجه شدیم. آنها باید برای بهبود بیماری خود کنترلهای دورهای را نیز انجام دهند که روند انجام این کنترل برای این افراد یک مشکل به حساب میآمد. بنابراین تصمیم گرفتیم که پلتفرم هوشمندی را در این حوزه راهاندازی کنیم تا بتوانیم این مشکل آنها را برطرف کرده و به نیازهایشان پاسخ دهیم. از شهریور ۹۷ با ایده اسمارت مدیکو وارد تریگ آپ شدیم و کار را به صورت متمرکز شروع کردیم. در اسفند ماه ۹۷ نسخه اولیه اسمارت مدیکو وارد بازار شد.»
در اسمارت مدیکو چه هدفی را دنبال می کنید؟
اسمارت مدیکو دستیار سلامت هوشمند افراد مبتلا به دیابت است. درواقع در راستای کنترل ساده و کاربردی هر آنچه که این افراد در طول روز به آن نیاز دارند به آنها کمک میکند. از طریق اسمارت مدیکو افراد میتوانند برآورد کنند چه میزان کربوهیدرات، چربی و پروتئین در طول روز مصرف کنند و همچنین با دستور غذاهای ایرانی که در آن قرار دادهایم به افراد در کنترل رژیم غذاییشان کمک میکنیم. علاوه بر این موارد نوسانات قندخون برای آنها ثبت میشود و پس از آنالیز در قالب نمودارهای مختلف نمایش داده میشود.
همچنین دوز مورد نیاز انسولین باتوجه به اطلاعات ثبت شده توسط بیمار و آنالیز آن، به بیماران پیشنهاد میشود و از طریق همین پلتفرم بیماران را ترغیب به انجام فعالیتهای ورزشی میکنیم. تمام افراد مبتلا به دیابت که از این پلتفرم استفاده میکنند در هرلحظه از شبانهروز با پزشک در ارتباط خواهند بود و درصورت بروز افت قندخون یا هر مشکل احتمالی دیگر میتوانند از آنها کمک بگیرند. علاوهبراین موارد در صورت افت و یا افزایش قندخون فرد به او هشدار میدهیم و به پزشک مربوطه جهت کمک و رسیدگی به بیمار اطلاعرسانی میکنیم.
بیماران دیابتی چطور می توانند این خدمات را دریافت کنند؟
با توجه به اینکه سن افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در ایران بالاست ما سعی کردیم رابط کاربردی سادهای را برای اپلیکیشن طراحی کنیم. بهعنوان مثال دستیار هوشمند صوتی سلامت را راهاندازی کردهایم که جز اولین دستیار هوشمندهای صوتی در بازار است. بیماران میتوانند از طریق آن بدون ورود به اپلیکیشن با ما در ارتباط باشند. این اپلیکیشن را میتوان از طریق کافه بازار دانلود کرد. همچنین اپلیکیشن ما از طریق کلینیکها و انجمنهای دیابت نیز بیماران پیشنهاد میشود. اخیرا هم با پزشکان و متخصصان غدد مذاکراتی داشتیم تا از طریق آنها اپلیکیشن به بیماران پیشنهاد داده شود.
بیماران باید چه اطلاعاتی را برای دریافت خدمات در اختیار اسمارت مدیکو قرار دهند؟
بیمار باید در هنگام ثبتنام اطلاعاتی از جمله محاسبه BMI، نوع دیابتی که به آن مبتلا است و… را ثبت کند. همچنین کاربر با پر کردن پرسشنامهای متوجه ریسک ابتلا به دیابت در خود خواهد شد. افراد باید یکسری اطلاعات هم بهصورت شناور در ساعات مختلف روز ثبت کنند. با توجه به همه این موارد و اطلاعاتی که در اسمارت مدیکو ثبت میشود الگوریتمی برای بیمار تعریف میشود که در آن قندخون سه ماهه A1C افراد را پیشبینی میکنیم. این آزمایشی است که افراد دیابتی هر سه ماه یکبار باید انجام دهند که هزینهبر است. اما با استفاده از اپلیکیشن اسمارت مدیکو بهراحتی میتوانند این اطلاعات را بدست بیاورند.
مطالب مرتبط:
- اندازه بازار دیجیتالهلث ایران به ۹ میلیارد دلار خواهد رسید!
- بزرگترین مشکل اکوسیستم استارتاپی سلامت، تعدد مجوزهاست!
تاکنون چه تعداد بیمار دیابتی از این خدمات استفاده کردهاند؟
مدت یک ماه است که اپلیکیشن بر روی کافه بازار قرار دارد، در این مدت حدود ۲۰۰۰ نفر آن را دانلود کردهاند. ما با انجمنها و کلینیکهای تهران و شهید بهشتی و انجمن دیابت ایران و پزشکان غدد در سطح شهر تفاهمنامه همکاری نوشتهایم و فکر میکنیم تا یکی دو ماه آینده جهش کاربر خوبی داشته باشیم. تاکنون حدود ۱۰ پزشک همکاری خود را با ما آغاز کردهاند.
با چه سرمایه اولیه کار خود را شروع کردهاید؟
ما با با همان سرمایه اولیه ۴۰ میلیون تومانی که تریگ آپ به تیمهای پیش شتابدهی میدهد شروع کردیم و تاکنون ۲۵ میلیون تومان در کار هزینه کردهایم.
قصد دارید از چه شیوهای در اسمارت مدیکو درآمدزایی داشته باشید؟
با توجه به اینکه در کشور حدود ۹ میلیون نفر دیابتی وجود دارد ما دو مدل درآمدی برای خود در نظر گرفتهایم. مدل اول پرداخت اشتراک ماهیانه و مدل دوم دریافت تبلیغ از شرکتهای ذینفع در این حوزه مانند فروشندگان انسولین و غیره است. علاوه بر این قصد داریم از افراد دیابتی نیازسنجی انجام دهیم که چه ویژگیهایی از برنامه برایشان حیاتی است و حاضر هستند بابت آن هزینهای پرداخت کنند. درواقع ۹۰ درصد خدمات رایگان است تنها برای بخش دفترچه هوشمند ثبت قند خون ماهیانه و برای بخش دستور پختهای مرتبط با دیابتیها هرکدام بهصورت جداگانه ۵۰۰۰ تومان دریافت میکنیم.
فکر می کنید چه زمانی به نقطه سر به سر برسید؟
با ارزیابی هایی که انجام دادیم فکر میکنیم تا ۲۰ ماه آینده بتوانیم به این مرحله برسیم.
چه پلنهای توسعهای برای اسمارت مدیکو درنظر دارید آیا قصد دارید کار را برای سایر بیماریها مانند فشارخون نیز گسترش دهید؟
همانطور که از اسم استارتاپ مشخص است ما قصد داریم یک پزشک هوشمند باشیم که کار را با دیابت آغاز کردیم. ولی برنامههای ما این است که از مرداد ماه امسال وارد کار در بیماریهای دیگری مانند فشارخون و چربیخون شویم. علاوهبراین قصد داریم وارد بازار کشورهای حوزه خلیج فارس شویم چرا که ۶ و نیم میلیون نفر در این کشورها مبتلا به دیابت هستند و میخواهیم با شرکت در نمایشگاه جیتکس ۲۰۱۹ دوبی همکاری خود را در این زمینه آغاز کنیم.
برای اینکه بازوی گردشگری سلامت خود را راه بیاندازید چه کارهایی را باید انجام دهید؟
ما در توسعه اپلیکیشن سعی کردیم از تکنولوژی روز دنیا استفاده کنیم. تا اگر بخواهیم بازار کشورهای خارجی را جذب کنیم از این نظر مشکلی نداشته باشیم. درواقع ما با توجه به این موضوع که قابلیت حضور در کشورهای همسایه را داشتیم سعی کردیم از ابتدا زیرساخت خوبی را فراهم کنیم. به این ترتیب ما برای ورود به بازار خارجی آماده هستیم و نسخه عربی و انگلیسی اپلیکیشن در دستور کارمان قرار دارد. با توجه به اینکه دیابت یک بیماری زمینهای است و فرد مبتلا به بیماریهای دیگری همچون بیماریهای قلبی و عروقی و کلیوی مبتلا است قصد داریم برای معالجه و درمان آنها پزشکان داخلی را به بیماران خارجی معرفی کنیم تا از منافعی که گردشگری سلامت دارد بهرهمند شویم.
فکر میکنید اکوسیستم سلامت ایران چهمیزان قابلیت این را دارد که به یک صنعت تبدیل شود؟
اکوسیستم سلامت بازار بزرگی است که ظرفیتهای زیادی برای کار کردن در آن وجود دارد. در کنار منافعی که بههمراه دارد با سختیهایی نیز همراه است. موضوع ارتباط با جامعه پزشکی و مجوزها از جمله این مشکلات است ولی خوشبختانه ما در اسمارت مدیکو موفق شدیم با تیم خوبی از پزشکان در ارتباط باشیم. بهطورکلی فکر میکنم اگر محصولی طراحی شود که کاملا مطابق با نیاز جامعه باشد به سرعت مورد پذیرش قرار میگیرد و برای مجوزها نیز به مشکل برخورد نمیکند.
گفتگو: آزاده خیرآبادی