پیگیری روند درمان بیمار در سیبویه

گپی با علی حاجی ابراهیمی، بنیانگذار استارتاپ سیبویه

سیستمی برای پیگیری روند درمان چه از طرف پزشک و چه از طرف بیمار از جمله حوزه‌هایی است که جای خالی آن در اکوسیستم سلامت احساس می‌شد. برهمین اساس علی حاجی ابراهیمی با شناسایی این خلا، استارتاپ سیبویه را راه‌اندازی کرده است تا قدمی در این حوزه بردارد. علی ۲۶ ساله، متولد شیراز و فارغ‌التحصیل رشته داروسازی است. او می‌گوید: «همزمان با تحصیل در حوزه آی‌تی فعال بودم و حوزه برنامه‌نویسی و توسعه نرم‌افزار را نیز از دوران پیش‌دانشگاهی دنبال می‌کردم. در دوران تحصیل نیز بسیار دنبال این بودم که ارتباطی را بین علوم بالینی و تجربی و آی‌تی برقرار کنم. چرا که می‌دیدم در کشورهای دیگر از این امکان استفاده می‌شود و خلایی را در این حوزه احساس می‌کردم. به همین دلیل تصمیم گرفتم با استارتاپ سیبویه قدمی در راه هوشمندسازی سیستم‌های درمانی در ایران بردارم و از ابتدای سال ۹۶ محصول تجاری سیبویه وارد بازار شده است.»

در سیبویه چه خدماتی ارائه می دهید؟

سیبویه یک پلتفرم ارائه‌دهنده خدمات سلامت به تیم درمان است؛ ما در این پلتفرم، تیم درمان را به یک سری ابزارها که در جهت مراقبت بیمار به آن نیاز دارند، مجهز می‌کنیم. به عبارت دیگر، بیمار در سیستم سیبویه مرکزیت دارد تا خدمات درمانی به آن به‌صورت کارآمدتر ارائه شود. در این زمینه خدمات پلتفرم سیبویه قابل استفاده در مراکز درمانی، بیمارستان‌ها، مطب‌ها و داروخانه‌ها است. مهمترین بخش سیبویه بخش همکاری با پزشکان است که به نوعی جز اولین سیستم‌های ارائه‌دهنده پرونده‌های الکترونیک هستیم که قابلیت پیگیری روند درمان بیمار را به صورت الکترونیک در مراکز درمانی امکان پذیر می‌کند.

به عنوان مثال پزشک برای بیماری که در مرکز درمانی بستری شده است دارویی را تجویز می‌کند و بیمار از طریق این پلتفرم می‌تواند بفهمد که کدام داروخانه، دارو مورد نظر را دارد، تا آن را تحویل بگیرد. بیمار می‌تواند به‌طور کلی لحظه به لحظه از روند درمان مطلع شود. به عبارت بهتر از طریق سیستم سیبویه هر تجویزی که توسط پزشک برای بیمار صورت می‌گیرد چه برای دارو چه برای آزمایش و غیره به بخش مربوطه ارجاع داده می‌شود و تیم درمانی که رهبری درمان را انجام می‌دهند از روند درمان به صورت کامل مطلع هستند.

استارتاپ‌های موفق در حوزه سلامت و گردشگری سلامت

داروخانه ها چطور می توانند از این خدمات استفاده کنند؟

روند کار به صورت یکپارچه در سرویس ابری سیبویه ذخیره و به اشتراک گذاشته می‌شود. در داروخانه‌ها پس از اینکه دارو به بیماران تحویل داده می‌شود این امکان وجود دارد که آنها از طریق سیبویه در مورد نحوه مصرف دارو اطلاعاتی کسب کنند. از طرف دیگر کاربران می‌توانند داروی مورد نظر خود را در میان داروخانه‌های دیگر جستجو کنند و اطلاع یابند که داروی مورد نظر آنها در کدام داروخانه وجود دارد.

در حال حاضر چه تعداد مرکز درمانی و داروخانه از خدمات سیبویه استفاده می کنند؟

ما بیشتر بر روی مراکز درمانی که خدمات به‌صورت یکپارچه به بیمار ارائه می‌شود، تمرکز کرده‌ایم؛ زیرا امکان پیگیری روند درمان بیمار راحت‌تر است. از جمله این مراکز می‌توانم به بیمارستان قلب الزهرا شیراز، بیمارستان قائم در بوشهر، بخش‌هایی از بیمارستان نمازی و مطهری در شیراز اشاره کنم. ما همچنین به فکر ارائه این سیستم به بیمارستان امام خمینی تهران نیز هستیم. علاوه‌براین پزشکانی هم هستند که از این خدمات استفاده می‌کنند. در مورد داروخانه‌ها نیز ما تقریبا تمام داروخانه‌های مربوط به سالمندان را در استان فارس و تهران پوشش داده‌ایم. این داروخانه‌ها‌ شرایط و ضوابط خاصی را برای خدمت‌رسانی به سالمندان رعایت می‌کنند. به‌عنوان مثال در هربار مراجعه فرد سالمند فشارخون، قندخون و غیره از او گرفته می‌شود و با سیستمی مانند سیبویه تمامی این روند به صورت هوشمند قابل پیگیری است و نسبت به ثبت این داده‌ها به مسئول داروخانه هشدار داده می‌شود و روند پیگیری درمان را تسهیل می‌کند.

من فکر می‌کنم یکی از علت‌هایی که منجر به تدافعی عمل کردن پزشکان نسبت به خدمات آنلاین شده، این است که سیستم‌های ارائه شده در حوزه پزشکی ضعیف عمل می‌کردند و با توجه به حساسیت‌هایی که در حوزه پزشکی وجود دارد هرگونه ضعفی در سیستم محکوم به رد شدن آن می‌شود که ما خوشبختانه موفق شدیم سیستم قابل اعتمادی را به تیم درمان پیشنهاد دهیم.

تا کنون چه تعداد بیمار از این خدمات استفاده کرده‌اند؟

در بخش استفاده مستقیم از خدمات توسط بیماران، تقریبا حدود ۵۰۰ بیمار از خدمات استفاده کرده‌اند که خودشان درگیر وارد کردن اطلاعات مربوط به روندهای درمانی خود بوده‌اند. ولی به طور غیرمستقیم تاکنون این سیستم برای پیگیری روند درمان حدود ۶۰۰ بیمار، در مراکز درمانی مورد استفاده قرار گرفته است.

پلن درآمدزایی شما در سیبویه چگونه است؟

پلن درآمدزایی ما از طریق B2B و براساس تعامل ما با مراکز درمانی و تیم درمان تعریف می‌شود و هزینه استفاده از خدمات نیز براساس نیازهای هر مرکز درمانی متفاوت است.

با چه سرمایه اولیه‌ای کار را شروع کرده‌اید؟

ما از ابتدا موفق شدیم سرمایه‌گذار شخصی جذب کنیم و در ادامه راه هم حمایت‌هایی را از مرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای استقرار دریافت کردیم.

یکی از ضعف‌های این حوزه هم‌پوشانی ایده‌هاست و اگر استارتاپ‌ها به‌صورت تخصصی وارد کار می‌شدند، می‌توانستند نفوذ بهتری در میان پزشکان داشته باشند. همچنین جای پلت‌فرم های مختلفی در این اکوسیستم خالی است. حوزه های تخصصی همچون درمان بیماری‌هایی مانند دیابت، فشار خون و غیره از جمله ظرفیت‌هایی است که نیاز است به آن پرداخته شود.

در حال حاضر از نظر درآمدزایی در چه مرحله ای هستید؟

ما در حال حاضر در مرحله بذری هستیم و نیاز به جذب سرمایه‌گذار برای گسترش کار و ادامه در بسترهای حرفه‌ای تر هستیم.

با توجه به حالت تدافعی که جامعه پزشکان نسبت به استفاده از خدمات آنلاین دارند آیا شما هم با این چالش روبرو بودید؟ و چطور توانستید این چالش را پشت سر بگذارید؟

قطعا این چالش بزرگترین چالش هر استارتاپی است که در حوزه پزشکی فعالیت می‌کند. ولی ما با همکاری و مشورت‌هایی که از اساتید حوزه پزشکی دریافت کردیم موفق شدیم نیاز را به درستی شناسایی کنیم و از آنجایی که با این حوزه بیگانه نبودم و همچنین راهنمایی‌هایی که دریافت کردیم توانستیم سیستم را براساس نیازهای تخصصی تیم درمان تعریف کنیم. به همین دلیل موفق شدیم تیم درمان را با خود همراه کنیم. من فکر می‌کنم یکی از علت‌هایی که منجر به تدافعی عمل کردن پزشکان نسبت به خدمات آنلاین شده، این است که سیستم‌های ارائه شده در حوزه پزشکی ضعیف عمل می‌کردند و با توجه به حساسیت‌هایی که در حوزه پزشکی وجود دارد هرگونه ضعفی در سیستم محکوم به رد شدن آن می‌شود که ما خوشبختانه موفق شدیم سیستم قابل اعتمادی را به تیم درمان پیشنهاد دهیم.

در این مدت اکوسیستم سلامت را چطور ارزیابی کردید؟

متاسفانه اکوسیستم سلامت در ایران ضعیف است و اخیرا شاهد رشد استارتاپ‌ها در این حوزه هستیم. ولی به صورت کلی این حوزه جای پیشرفت زیادی دارد. یکی از ضعف‌های این حوزه هم‌پوشانی ایده‌هاست و اگر استارتاپ‌ها به‌صورت تخصصی وارد کار می‌شدند، می‌توانستند نفوذ بهتری در میان پزشکان داشته باشند. همچنین جای پلت‌فرم های مختلفی در این اکوسیستم خالی است. حوزه های تخصصی همچون درمان بیماری‌هایی مانند دیابت، فشار خون و غیره از جمله ظرفیت‌هایی است که نیاز است به آن پرداخته شود.

گفت‌وگو:‌ آزاده خیرآبادی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.