باوجود افزایش پذیرش بیماران خارجی در سیستان و بلوچستان هنوز این استان نتوانسته است به مقصد اول درمان برای بیماران کشورهای افغانستان و پاکستان تبدیل شود
بر اساس آخرین آمارهای اعلام شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، امسال خدمات درمانی به بیش از ۱۴ هزار بیمار خارجی در بیمارستانهای دولتی و خصوصی تحت پوشش این دانشگاه ارائه شده است. افزایش پذیرش بیماران خارجی در سیستان و بلوچستان نشان میدهد که مراکز درمانی این استان در صورت توسعه گستردهتر میتواند پذیرای بیماران خارجی بیشتری باشد.
به گزارش خبرگزاری گردشگری سلامت ایران، بر اساس آمارهای رسمی، امسال ۸۵ درصد بیماران پذیرش شده خارجی در بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، تابعیت کشور افغانستان را داشتهاند. پس از افغانها نیز به ترتیب اتباع کشورهای پاکستان، عمان، امارات، عراق و قطر، بیشترین آمار مراجعهکنندگان به مراکز درمانی استان سیستان و بلوچستان را ثبت کردهاند.
هم اکنون هفت بیمارستان دولتی تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در حال فعالیت است و در سایر شهرهای استان سیستان و بلوچستان هم ۱۰ بیمارستان دولتی دیگر فعالیت دارند. یعنی در مجموع ۱۷ بیمارستان دولتی در استان سیستان و بلوچستان مشغول خدمترسانی به مردم بومی است که البته مقصد بسیاری از گردشگران سلامت وارد شده به مناطق جنوب شرق ایران نیز همین بیمارستانهای دولتی هستند.
از آنجا که استان سیستان و بلوچستان با سه کشور افغانستان، پاکستان و عمان دارای مرز مشترک است، پتانسیل بسیار بالایی برای افزایش پذیرش بیماران خارجی در سیستان و بلوچستان وجود دارد. به طور مثال، در بیمارستان هیرمند و میرجاوه در نزدیکی مرز با افغانستان و پاکستان، هر ساله شاهد موج گستردهای از ورود گردشگران سلامت هستیم که در صورت اتقای زیرساختهای درمانی در این مناطق، این بیمارستانها میتوانند در سطح وسیعتری به درآمدزایی ارزی نایل شوند.
همچنین رفیع حسینی، مسئول گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز به بخشهای دیگری از توانمندی توریسم درمانی استان سیستان و بلوچستان اشاره میکند و میگوید: «سه بخش گردشگری سلامت، تندرستی و درمانی از جمله ظرفیتها و توانمندیهای ارزشمند و بینظیر سیستان و بلوچستان است که میتواند زمینه ساز جذب توریست و رونق و توسعه منطقه شود. چشم پزشکی، آنکولوژی و رادیوتراپی، درمان ناباروری، جراحی پلاستیک و ترمیمی، گوش و حلق و بینی، تشخیص قبل از تولد تالاسمی، تحقیق و درمان بیماریهای عفونی و گرمسیری از مهمترین محورهای توسعه گردشگری سلامت در این دانشگاه است.»
پاشنه آشیل توسعه توریسم درمانی در سیستان و بلوچستان
یکی از مهمترین موانع افزایش پذیرش بیماران خارجی در سیستان و بلوچستان را باید کمبود نیروی انسانی متخصص و فوق تخصص در این استان دانست. درواقع رونق جدی توریسم درمانی در سیستان و بلوچستان به رفع این مانع مهم، بیارتباط نیست..
دکتر شهریار میرابی، کارشناس اقتصاد سلامت به همین مساله اشاره میکند و میگوید: «اگرچه نیروی انسانی بسیار کارآمدی در بخش درمان داریم، اما این نیروها به شکل متعادل و متوازن در سراسر کشور پراکنده نشدهاند. بخصوص در استان های محرومی مثل سیستان و بلوچستان، کمبود نیروی انسانی متخصص به شدت در بخش درمان دیده میشود که همین مساله را میتوان پاشنه آشیل همه برنامههای درمانی در این استان دانست.»
به گفته میرابی، «تجهیز زیرساختهای درمانی استان سیستان و بلوچستان نمیتواند به تنهایی گرهی از مشکلات مردم بومی باز کند، یا اینکه نمیتواند به تنهایی موجب جذب بیشتر گردشگر سلامت شود، بلکه باید در کنار توسعه فیزیکی بیمارستانها و مراکز درمانی، فکری هم به حال تامین نیروی انسانی متخصص در این مراکز کرد. درواقع بدون توسعه نیروی انسانی، توسعه فیزیکی مراکز درمانی در این استان به شکست منجر خواهد شد.»
او خاطرنشان میکند: «افزایش مشوقها برای جذب نیروی انسامی متخصص به مراکز درمانی استان سیستان و بلوچستان، تامین رفاه کادر درمان و تجهیز محل زندگی این نیروها میتواند گام مهمی در جهت رفع کمبود پزشک و پرستار در مراکز درمانی این استان باشد. همچنین وزارت بهداشت هم اگر میخواهد توریسم درمانی در سیستان و بلوچستان رونق بگیرد، باید سیستم توزیع پزشکان متخصص را به شکلی مدیریت کند که مراکز درمانی در این استان با مشکل کمبود نیروی انسانی متخصص مواجه نباشند.»
باید در نظر داشت که با توجه به سطح بالای دانش پزشکان ایرانی در منطقه و ضعف جدی سیستمهای بهداشتی و درمانی در کشورهای افغانستان و پاکستان، میتوان با کمی دوراندیشی و افزایش سرمایهگذاری در مسیری گام گذاشت که بیماران این کشورها به جای سفر درمانی به هندوستان، استان سیستان و بلوچستان را به عنوان مقصد درمان خود انتخاب کنند.
گزارش: امین جلالوند
دیدگاه خود را بنویسید